Србијанци
Добро дошли на форум Србијанци.
Молимо вас да се региструјете ради боље комуникације! 
PrijemTražiПотписивање петицијеRegistruj sePristupi
ЧАСОВНИК
ДОНИРАЈ
Фирма 1989 Doniraj
НАЂИ НАС НА ФЕЈСУ
НАШИ БАНЕРИ
Фирма 1989 Banner-srbijanci Преузмите наш банер
ПРИЈАТЕЉИ ФОРУМА
Никад граница лого Фирма 1989 4-1

Delite
 

 Фирма 1989

Ići dole 
AutorPoruka
ЛокалПатриота

avatar

Broj poruka : 8
Datum upisa : 10.12.2012

Фирма 1989 Empty
PočaljiNaslov: Фирма 1989   Фирма 1989 EmptyNed Dec 16, 2012 12:20 am

Фирма 1989 Istorija
Пролеће 1989.
Цео Нови Сад је у еуфорији, Војводина се бори за највиши пласман а навијачи у све већем броју посећују стадион. Најбоље навијање и бројност достигнута је на утакмицама против Ц. Звезде и Слободе из Тузле када је прослављена шампионска титула. Тог периода се сви навијачи радо сећају и напомињу да је тада била најбоља атмосфера на стадиону (навијало се стално, израђени су барјаци, качкети, шалови, мајице...).

Велики испит следеће сезоне "Ред Фирм" је имао у КЕШ-у. На прву утакмицу у Будимпешту против Хонведа, отпутовало је неколико хиљада људи, који су својим навијањем помогли клубу да избори минимални пораз. Реванш су "Фирмаши" дочекали спремни (папири, ролне, димњаци), подршка као никад, али неповољан резултат избацио нас је са међународне сцене.

Сезона 1989/90.
Ред Фирм стиче своју пуну бројност. На утакмици против Динама (ЗГ) фебруара 1990. године, због инцидената (отете заставе БББ Славонски Брод и БББ Славонска Пожега) и петнаестоминутног прекида, због претераног коришћења пиротехнике Ред Фирм се сели на југоисточни део стадиона. После те утакмице почиње нови, модернији стил у навијању. Редовно се употребљава пиротехника, барјаци, шију се нови транспаренти а почињу да се раде и прве кореографије. На гостовања се ишло масовно, а најузбудљивије је било у Осијеку, Сарајеву, Бањалуци, Београду, Скопљу, Суботици, Тузли, Титограду...

Сезона 1990/91.
Ову сезону отворило је гостовање на Маракани када смо малобројним циганима одржали навијачки час. Одлично издање имали смо кући на утакмицама против Партизана, Динама, Звезде (и куп и првенство), Осијека, Сарајева и Хајдука. Одрађена су скоро сва гостовања у великом броју.

Инциденти са Кохортом, UF (у Београду), Indians (у Зрењанину, отели им заставу Indians), Варварима (у Подгорици), Циганима, UF (у Новом Саду), UF (Земуну), опет Indians (отели им заставу Делије Зрењанин), Хордама Зла (у Сарајеву).

Сезона 1991/92.
У такмичењу учествовали Босанци до пред сам крај. Кући најбројнији против Звезде и Партизана (и првенство и куп). Гостовања одрађена сва.

Инциденти: Соколови ОФК Београд (узели им транспарент ОФК Београд), UF, Taurunum Boys (и у Земуну и у Новом Саду), Мераклије (отели им 3 транспарента: Working FC, Грб Ниша и велики Мераклије), Цигани у UF у Новом Саду, Гробари (фрка на терену око заставе РТ - отета им застава SOUTH GUARD), Мераклије у Нишу (отели им транспарент ФК Ниш), Цигани (скинули нам са ограде ОКВ и Салајка, а ми њима РС клан, после текме у тучи вратили ОКВ и отели им ANIMALS), Blue Marines (у Суботици).

Распадом СФРЈ дошло је до стагнирања међу навијачима па тако и међу Фирмашима. 1992. године распада се и Ред Фирм. Део старије екипе сели се на исток и оснива "Стару Гарду". Велики број група се распада а оне које су остале покушавају да врате углед Ред Фирм-а. Најупорнија је у томе била је и најорганизованија група навијача Војводине "Фирма". Криза је убрзо превазиђена и почиње се са новим обликом организације. На сваком важнијем мечу Фирма приређује спектакл. Поред уобичајених бакљади раде се и кореографије, на гостовања се редовно иде, туче постају толико честе да постају део имиџа.

Сезона 1992/93.
Велика бројност против Црвене Звезде и Партизана, на осталим утакмицама чврсто језгро групе. Одрађено је 70% гостовања. Почетак сезоне обележен је гажењем навијача новог прволигаша Хајдука из Куле.

Инциденти: У Земуну са полицијом (разбијена железничка станица и околне куће), са Циганима (у Новом Саду), против Радничког из Ниша (у Новом Саду), Блуе Маринес (у Суботици). Најбројнији на гостовањима у Суботици и Бечеју.

Сезона 1993/94.
Путовало се скоро свуда али у малом броју. Урађене нове мајице и мноштво транспарената. Забележене су пиротехничке феште против Ц. Звезде и Партизана. Инциденти: са Индијанцима (у Зрењанину и на две утакмице у Новом Саду), са Мераклијама (у Новом Саду), са полицијом у Бечеју, са Циганима (у Новом Саду на одбојци).

Сезона 1994/95.
Веома занимљива сезона, знатно боље кореографије, гостовања успешно одрађена. Првенство је почело са тучом са Blue Marines, где им је са ограде узета застава "Прозивка". На утакмици против Партизана забележена је добра бакљада. У Нишу фрка са Мераклијама, са Циганима у Новом Саду, са Blue Marines на западу у Суботици. Занимљиво је да је Фирма у једном дану одрадила два гостовања и то са ОФК Београдом и у Суботици са КК "Спартак" где је било инцидената. Претпоследње коло јесењег дела првенства, где смо оверили прво место, играли смо са Радничким у Нишу и у паузи између два полувремена каменовали смо Мераклије које су биле на северној трибини.

У зимској паузи првенства ишло се на кошарку у великом броју. Обишли смо Суботицу, Руму и Зрењанин где је било великих инцидената. У пролећном делу урађене су и две лепе кореграфије: против Партизана (црвено-бели картони) а против Звезде (картони у облику заставе ЕУ и порука "Ми смо за Вас Европа")..

Инциденти: разјурили смо Цигане испред севера Маракане, са Маринцима (у НС у кошарци), са Индијанцима у НС у кошарци, у Бечеју са мештанима и полицијом, са Циганима у НС-у (узели им заставу "Нови Жедник село мало, за Звезду би живот дало"), са Циганима (у НС у одбојци).

Сезона 1995/96.
Почетак сезоне је био занимљив. Играло се са Ц. Звездом и Партизаном у Новом Саду, где се окупио велики број навијача, а виђене су и лепе кореографије и бакљаде. О.К.В. је играо одлично у КЕШ-у. Најзанимљивије је било у Новом Саду против Sisley-а (најбоље навијање у дворани) и у Сегедину против "Медикемије", где долази до туче са хрватским ватерполистима и мађарском полицијом.

Дана 04.05.1996.год. на утакмици Ф.К. Војводина - Ф.К. Рад, "Фирма" се одваја од осталих навијача и прелази на јужну трибину, где јој се прикључује још неколико мањих група. Фирма је тежила да буде што различитија и у своје чланство примала само пунолетне. Фирма полако али сигурно добија све више нових чланова из утакмице у утакмицу и доказује свима да је права група која је потребна клубу и граду.

Инциденти: са Циганима (у Новом Саду на фудбалу, на рукомету са Ц.З., на рукомету са Југовићем, кад су цигани дошли на баскет са B.F.C.), са Јакузама (у Крушевцу), у Бачкој Паланци (на рукомету са полицијом), са Мераклијама (у Нишу), са Циганима (у Бг. узели су нам "Skinheads NS"), са Бекријама (у НС узели смо им главну заставу "Бекрије"). Треба поменути да је на путу за утакмицу О.К. Партизан - О.К. Војводина било већих нереда у Ст. Пазови због демолирања супермаркета. Епилог: 217 ухапшених.

Сезона 1996/97.
Војводина је играла два кола у КУПУ УЕФА, против северноирског Portdown-а и аустријског Graz-а. У Новом Саду забележена је добра атмосфера а на иногостовања ишао је јако мали број навијача, због немогућности добијања виза. Ишло се на сва домаћа гостовања, а најбројнији смо били на утакмицама у Купу, а поготово у Нишу, Зрењанину, Параћину, да би на финалној утакмици против Црвене Звезде напунили кавез на Маракани. Велике пиротехничке феште направљене су у Зрењанину, Земуну, Кули, Маракани, Нишу као и на обе финалне утакмице против Црвене Звезде.

Инциденти: На утакмицама са Пролетером (у НС и ЗР) отели смо им заставе "Јулци" и "Јулци Петровград". Отели смо Циганску заставу "Будисавчани". У Нишу због самопослуживања на пумпама цео бус завршио у полицији у Ћићевцу и Параћину. Туча са полицијом на Маракани.

Сезона 1997/98.
Рат са управом клуба је настављен, а врхунац незадовољства кулминирао је због ускраћене помоћи за одлазак у Норвешку, на утакмицу КУПА УЕФА против Viking-а из Stavanger-а. Бојкот је трајао скоро цео јесењи део првенства, па је број навијача како кући тако и на гостовањима био мали.

За разлику од фудбалера који су бележили бледе резултате, одбојкаши су играли одлично у КЕШ-у. Одлична атмосфера на свим утакмицама и сјајна кореографија против "Модене" преко читаве западне трибине велике сале СПЕНС-а. Инциденти: У Земуну са полицијом и у Новом Саду са Циганима.

Сезона 1998/99.
Сезона је почела учешћем у ITC-у, где је Војводина играла финале. У првом и другом колу противници су били мање познати скандинавци, Стабек (Норвешка) и Еребро (Шведска). Силом прилика, Фирма се нашла на истоку са осталим навијачима због забране УЕФА да се улази на југ и север. У трећем колу противник је била руска Балтика. Веома добро навијање Фирме, а због употребе пиротехнике клуб је кажњен са 10.000 швајцарских франака. У Калинињград један део навијача отишао је са клубом авионом, док остали нису могли да прате Војводину због изузетно скупих транзитних виза кроз Словачку и Пољску. У четвртом колу састали смо се са Бастиом (Француска). У Новом Саду фантастично навијање на препуном истоку, а 4:0 је било и више него довољно за пролаз у финале и двомеч са Wердером (Немачка). Оваква фрка пре текме још није виђена у Новом Саду. Отворена је и северна трибина, упркос забрани УЕФА-а. Кореографија је рађена на истоку и западу, али поред свега нисмо успели да савладамо јаке немце.

Бројност групе се нагло повећава, Фирми се прикључује велики до навијача са истока. На гостовања се путује у великом броју, употребљава се пиротехника у великим количинама, раде се и нови транспаренти и реквизити. У јануару и фебруару 1999. године путовало се на два европска гостовања КЕШ-а у одбојци. По један аутобус пратио је одбојкаше у Братислави и Тревизу. У центру Братиславе забележена је већа туча са локалним шиптарима.

После 7. кола пролећног дела првенства, долази до НАТО бомбардовања, тако да је првенство прекинуто. За време бомбардовања пратили смо Војводину на пријатељским утакмицама у Врбасу, Бачком Петровцу као и на Палићу.

Сезона 1999/00.
Сезона је почела одлично, учешћем Војводине у КУПУ УЕФА. Први противник био је Ujpest (Мађарска). У Новом Саду инциденти са Ultra Viola Bulldogs. Велика бројност и одлично навијање. Реванш се играо у Вац-у, предграђу Будимпеште. У Пешти преко 350 хулигана Војводине правило је општи лом. Почело је са обезбеђењем кинеске пијаце, пренело се на центар где су пребијени БББ (који су дан раније играли са МТК), а завршило се код наших аутобуса са SECURITY полицијом пред полазак у Вац. Епилог: 34 ухапшена фирмаша, на десетине повређених Мађарских и Хрватских навијача.

После победе над Ујпештом играли смо са Славијом (Чешка) као домаћини нисмо могли да играмо у Новом Саду, па смо играли у Скопљу. Одлази два аутобуса и тамо долази до провокација и чарки са КФОР-ом и Шиптарима. На реванш утакмицу у Праг одлази 1 аутобус. И поред несрећног пораза, Праг нам је остао у лепом сећању.

Пред крај јесењег дела, долази до штрајка фудбалера и тоталног расула у клубу тако да су гостовања одрађивана у јако малом броју. Навијачи се окрећу рукометном и одбојкашком клубу. Забележена је одлична бројност на рукомету (Црвена Звезда, Металопластика...) и на одбојци у Смедереву и у финалу плеj офф-а са Милиционаром у Београду (прву пут 300, други пут 450 навијача). Инциденти: разбијени бусеви Red Devils-а, са Индијанцима у Зрењанину, са Четама у Новом Саду и са Blue Union у НС.

Сезона 2000/01.
И поред лоших резултата клуба невероватан успон групе. Масовно се одлази на утакмице како код куће тако и на гостовања.

Инциденти: Туча у НС пре текме са Циганима, инциденти на одбојци у Београду са циганима, туча у Горњом Милановцу са полицијом кад се ишло за Никшић, пре и после текме са полицијом у Земуну, нападнуто уже руководство ФК Партизан, на Врачару фрка са полицијом и на наплатној рампи (напали смо фудбалере због лоших резултата), разбијен бус Деспотима у НС.

Други део првенства почео је одлично. Три буса одлази за Крагујевац и тамо смо "расформирали" Red Devils испред стадиона. До сада невиђено гостовање Фирме на Маракани са 450 људи, ту је било свега, разбијених полицајаца, џипова, марица, ККК капуљаче, цигани су стварно били немоћни тог дана, разјурили смо их на Новом Београду. У плеy офф-у на одбојци нас је било 400 на Милиционару. Инциденти са Земунцима пре и за време текме пала им застава ФК Земун. На железничкој станици у БГ кад се ишло за НИШ, Суботичка фракција Цигана пребијена, фрка са полицијом у Смедереву.

Сезона завршена у прелепом амбијенту прославом 12-годишњице Фирме. Током утакмице су се смењивале кореографије (огромна завеса, ролне, бакље. димне, картони огледала...).
Nazad na vrh Ići dole
 
Фирма 1989
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Србијанци :: Навијачки кутак-
Skoči na: